Simo Pietiläinen

Farkkuja Venäjälle

 

Neuvostoliittoon ei saanut viedä purukumia, värikkäitä muovikasseja, farkkuja, jazzlevyjä, nailonsukkia jne jne.

Salakuljetus ja musta pörssi kukoisti. Me opiskelijat, monien muiden tapaan, ostimme ennen matkaa edullisia farkkuja ja niputimme värikkäitä muovikasseja siisteihin 10 kappaleen nippuihin.

Edullisilla matkoilla Leningradissa, Moskovassa, Odessassa, Tbilisissä, Tallinnassa elimme mukavasti ylellisyystuotteiden tuotoilla.

Neuvostoliitto ei sallinut moisten läntisen rappion ilmentymien tuontia maahan. Omaa purukumia suunnitelmatalous yritti valmistaa, mutta kukaan ei halunnut ostaa sitä.

Nyt Venäjälle ei saa viedä suosittuja elintarvikkeita - Violaa, Oltermannia, puolalaisia omenoita, suomalaisia perunoita, hollantilaisia juustoja, tanskalaisia leikkeleitä, norjalaista lohta.

Kielto on Putinin määräämä vastapakote pakotteille joiden ei pitänyt hetkauttaa Venäjää ollenkaan.

Venäläinen propaganda kertoo helpottuneena, että vihdoinkin päästiin huonoista lännen elintarvikkeista. Oma tuotanto saadaan vihdoin nousuun.

Elintarvikkeita on tuotu miljardeilla euroilla kun oma tuotanto ei tyydytä asiakkaita.

Venäläiset ostavat muita kuin kotimaisia elintarvikkeita aina kun voivat. Suurella osalla ei valitettavasti ole ollut siihen mahdollisuutta niiden korkeamman hinnan vuoksi.

Venäläiset eivät luota omiin elintarvikkeisiinsa. Tämän havaitsin mm. kun kävin venäläisten virkamieskollegoideni kanssa Suomessa työmatkoilla Pietarista.

Joka kerta he halusivat ostaa lastin suomalaisia elintarvikkeita, erityisesti kalaa.

Kysyin miksi astianpesuainekin kannattaa kantaa Lappeenrannasta Pietariin. Vastaus oli, että kotona Pietarissa Fairy on vedellä laimennettua.

Neuvostoliiton aikana hyvin pieni osuus viljelymaasta, kansalaisten pienet viljelyspalstat, tuottivat valtaosan elintarvikkeista.

Venäläiset ovat tottuneet koviin aikoihin - kansa on saanut niin monenlaista kurjuutta ettei se vähällä hätkähdä. Taaskin kansa turvautuu omiin ja sukulaisten palstoihin ja talven yli mennään suolakurkkujen, punajuurien ja oman perunan avulla. Metsästä saa sieniä ja marjoja. Siperiassa tärkeä  C- vitamiinin lähde oli hapankaali, siihen voidaan turvautua  nytkin.

Syrjäkylien kaupoissa ei nytkään ole ollut melkein mitään joten muutos ei ole suuri.

Kaupunkien keskiluokka pui nyrkkiään taskussa. Elintarvikkeiden hinnat nousevat ja mustan pörssin kauppa rehottaa.

Eliitti  hankkii haluamansa länsielintarvikkeet tavalla taikka toisella.

Omaa tuotantoa ei olla saatu kunnolla toimimaan 20 vuoden aikana, kuinka se nyt ykskaks onnistuisi ?

Venäjältä puuttuu länsimainen siisti perheviljelmämalli eikä valtiovalta sellaista tue.

Putinin aikana pienten ja keskisuurten yritysten toiminta on koko ajan vaikeutunut ja kasvavan korruption ja vihamielisten yrityskaappausten vuoksi kymmeniä tuhansia yrityksiä on lopettanut toimintansa.

Presidentin mahtikäskyllä voidaan jotain saada aikaan vähäksi aikaa. Kun tuontikiellot vähänkin helpottavat palataan vanhaan tuontiin.

Venäjän maariski toteutui tällä kertaa elintarvikkeiden kohdalla.

Akuuttia tuskaa voidaan Suomessa lyhyeksi aikaa lievittää, mutta yritystoiminnan pitää kantaa itse riskit.

Suomalaisille veronmaksajille Valion vienti maksaa miljoonia. Käykö niin, että ensin maksetaan pika-apuna jotta saadaan vienti vetämään Venäjän sijasta muualle  jotta voidaan maksaa vientitukea - valtion varoista.

Nyt olisi hyvä hetki ryhtyä kalliin ylituotannon hillitsemiseen.

Muutoksen aikaansaaminen Venäjällä on vaikeaa, poliittinen, taloudellinen ja sotilaallinen valta on betonoitu.

Turvallisuusviranomaisia on sijoiteltu merkittäville paikoille sekä valtiollisiin että yksityisiin yrityksiin. He eivät vähällä luovu eduistaan ja palaa kontrollikoneistoon pienellä palkalla.

Venäjän johto on ajautunut maailmanpolitiikan hylkiöksi eikä pääse asemastaan hevillä pois. Diktaattorit eivät valloitushalussaan ole koskaan välittäneet kansalaisten hyvinvoinnista tai talouden realiteeteista. Meno jatkuu kunnes se pakolla pysäytetään.

Kansanvaltaisten voimien pitää pysyä lujina Putinin valloituspolitiikan vastustamisessa. Pakotteet ja vastapakotteet kyllä vaikuttavat, mutta eivät nopeasti.

Hurskaita tai herkkäuskoisia ovat ne, jotka vaativat vain neuvottelutietä. Valloitushaluinen tyranni neuvottelee vain lämpimikseen tai pelatakseen aikaa. Näin menetteli Hitler ja näin myös nykyVenäjä, joka vaatii rauhaa ja lähettää Ukrainan rajan yli koko ajan taistelijoita ja sotakalustoa.

Krimin osaltahan Putin tunnusti laittoman menettelynsä.

Hitleriä ei ymmärretty pysäyttää ennen kuin oli liian myöhäistä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat